Civil War: primele impresii (spoiler-free)

S-a întâmplat să prind un loc la prima difuzare în IMAX a noului Captain America: Civil War, și cel puțin la prima impresie nu pot spune decât lucruri bune despre film – fără spoilere bineînțeles.

 

Ca să răspund câtorva griji: da, Spidey apare în destule scene. La fel și Black Panther și Ant-Man. Toate personajele au parte de screen-time generos. Bineînțeles, cel mai mult e ocupat de Tony și Steve. Da, Stan Lee are un cameo haios. Da, porțiunea care se petrece la București a creat impresii favorabile în sală, însă cred că putea fi lucrată un pic mai convingător. Cine e atent va înțelege de ce zic asta.

Acțiunea arată foarte bine, scenele de luptă au o coregrafie și regie semnificativ îmbunătățite față de filmele precendente. Nimic nu arată lame. Efectele arată foarte bine și ele dar cred că filmul poate fi savurat și în format 2D.

Astfel, din multe puncte de vedere Marvel Studios arată că au mai învățat din greșeli, oferindu-ne o îmbinare armonioasă între scenariu și aspect vizual pe măsura așteptărilor.

Deși se vinde ca film bazat pe banda desenată Civil War, povestea nu prea are treabă cu aceasta, în afară de ideea de bază a conflictului. Conflict care, apropo, e mai mult decât ceea ce pare.

 

Conținut prea matur nu există. Violența se încadrează în limitele obișnuite și mai mult de trei înjurături nu auzi, așa că e destul de safe pentru copii (mult mai safe și mai colorat decât Deadpool sau Batman v Superman oricum!).

 

Cât despre de ce nu se numește pur și simplu Civil War, este discutabil. Cumva, îl poți considera un veritabil Captain America 3, dar sunt mari șanse să nu o faci. În același timp e un adevărat film Avengers (net superior lui Age of Ultron, după mine). Toate lumea îi va spune simplu Civil War oricum, dar cred că introducerea lui Captain America în titlu e folositoare în cazul în care se pot face confuzii cu alte titluri de Război Civil.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dKrVegVI0Us?list=PLK5HARgNfgj-cuVJ8e3XrMRFtl-JE0uiQ&w=560&h=315]

 

Curios, totuși, despre scenele care apar după final? SPOILER:


 

Ok, pentru cei cu adevărat curioși despre scenele after credits și care nu știu dacă pot rămâne la ele…

Mid-credits este despre Black Panther și faptul că îl ține în siguranță pe Seba în regatul său. Scena de după întregul generic e un mic teaser amuzant pentru Spider-Man: Homecoming fără să ofere însă detalii despre plot.