De vorbă cu Cristiana Voinea, autoarea Bonds

La ComicsFest-ul din București (1 și 2 octombrie) editura Geek Network Print a lansat o nouă revistă intitulată Bonds.

 

Scrisă și ilustrată în întregime de Cristiana Voinea, Bonds este o bandă desenată ispititoare care a crescut pe deviantart și care ne-a convins că merită să ajungă în format tipărit. Povestea este în engleză și sună cam așa:

 

„Bonds brings Hell on Earth, as Lucifer along with the rest of the sins are here to see how it is to actually live between the sinners. However, the seven archangels, with Michael as their leader, will be part of the play as well, making sure their fallen brothers won’t disrupt the balance between the realms.”

 

Pagina de deviantart, pentru curioși, este aceasta: http://bonds-webcomic.deviantart.com/

 

bonds_cover

 

În continuare, vă invităm să o cunoașteți pe autoare și să aflați din interviul nostru cu ea mai multe despre irezistibila revistă Bonds.

 

Sorin: Ce ar fi sa ne spui puțin despre tine? Unde lucrezi, de când desenezi, ce benzi citești, ce seriale urmărești, ce îți mai place să faci?

 

Cristiana: Momentan sunt concept artist la un studio ce se ocupă cu jocuri pentru telefoane/tablete. Sa fiu concept artist a fost scopul pentru care am plecat de la un liceu de mate-info către facultatea de arte, so yeah, I’m pretty proud of my achievement so far : )

Timpul liber e destul de limitat.. You know.. Pleci dimineața la job și te întorci seara, însa de multe ori programul de lucru nu se limitează la cele 8 ore la birou, așa că atunci când ajung acasă mă mai asteapta și alte desene, motiv pentru care nu prea mai ajung sa urmaresc seriale, însă am reușit să văd Gotham, Lucifer și ceva din American Horror Story (pâna m-am plictisit.. Da, asta e o alta problemă. Stau prost cu răbdarea și există șanse mari să nu urmăresc un serial până la finalul sezonului dacă nu îl găsesc destul de interesant)

Comics.. Citesc orice îmi pică în mână și mi se pare interesant (chiar dacă mă prinde la inceput doar artworkul), însă dacă ar fi să aleg, lista e cam asta: Spiderman, Deadpool, Batman și mai nou Lucifer (și cam orice altceva gravitează în jurul titlurilor ăstora).

Other activities.. Playing video games counts as one? 😀 Cam orice vine de la Blizzard, așteaptă-te să joc. Those guys have amazing art, great stories and their studio is a damn big family. Gotta love them!

 

Sorin: Ce te atrage către această temă a supranaturalului și a păcatelor?

 

Cristiana: Extra powers? Immortality? Să nu îndreptăm toată treaba într-o direcție religioasă, pentru că e departe de mine :)). Ceea ce mă atrage mai degrabă e the dark side. Da, sună a Star Wars (because I’m a fan) și poate clișeic, dar am o slăbiciune pentru villains. Consider că de multe ori au un back story mult mai interesant decât personajele pozitive, așa că am decis sa îi exploatez puțin!

 

S: Bonds se axează pe toți frații în mod aproximativ egal sau mai mult pe Lucifer? De ce?

C: Bonds se axează în principal, după cum spune și numele, pe legăturile dintre ei, dar dacă ar trebui să aleg un personaj, cred că acela ar fi Asmodeus, pentru că el e întins ca o caracatiță peste toți. E un personaj dat naibii, cu o fire dificilă și un trecut complicat, plin de secrete.

 

S: În ce gen ți-ai încadra povestea din Bonds? În ce direcții ai vrea să meargă plotline-ul?

C: Ca gen, cred ca l-aș încadra în fantasy/dark fantasy… Pentru că are, sau mai bine zis o să aibe, elemente out of this world, care implică magie și alte chestii de genul ăsta.
Cât despre plot, pot spune doar că se va axa mult pe ascensiunea lui Asmodeus. Nu consider că povestea are un personaj principal, din moment ce nici titlul nu vizează un caracter anume, însă multe lucruri se învârt în jurul lui Lucifer și al lui Asmodeus, incluzându-i pe cei doi arhangheli aribuiți lor, Mihail și Gabriel.

 

Cristiana Voinea vorbind publicului de la ComicsFest
Cristiana Voinea vorbind publicului de la ComicsFest

 

S: Țin minte că ai vorbit de publicul străin și feedback-ul acestuia online la ComicsFest. Cum au reacționat aceștia când au auzit că ai reușit să aduci banda pe hârtie?

It was great news for them! Și eu citesc multe comics online, însă le cumpăr să le am și acasă, în primul rând pentru a susține artiștii, scriitorii și editurile ce se ocupă de ele, dar și pentru că îmi place să le răsfoiesc. (the smell of a new book/comic is irreplaceable)

S: (*mă opresc puțin să inhalez proaspătul parfum de print din paginile Bonds și afirm din cap*)
Simți că banda ta se adresează unui public larg sau mai degrabă unuia restrâns?

C: Pe cât aș vrea de mult să se adreseze unui public larg, trebuie să accept faptul că unii oameni încă au mentalități cel puțin dubioase, și considerp ori cp blasfemiez religia ori că sunt satanistă. Am primit tot soiul de titluri și acuzații pe tema asta :)). But I don’t mind, I find them actually funny and entertaining.

 

S: Desenezi exclusiv pe tabletă? Ai avea niște sfaturi pentru cineva care n-a desenat până acum digital? (În afară de exersare)

C: Da, în principal lucrez digital. Mi se pare mult mai ok, atât din punct de vedere al resurselor – pentru că nu trebuie să fac teancuri de foi etc. – cât și ca al organizării și modului de lucru. Ai nevoie de ceva? Doar cauți fișierul. Vrei să încadrezi altfel în pagină? Nu iți ajunge foaia? Ai greșit? Nici o problemă! Pentru asta există tools ce iți vin în ajutor, usurând și făcând munca mai eficientă.
Sincer, nu stiu ce sfaturi aș putea da, în afară de faptul că recomand Photoshop și Wacom. Am testat și alte programe, am avut și alte tablete, însă rămân la cele menționate. Trebuie reținut însă faptul că, deși digitalul ușurează munca în anumite privințe, skill-ul tot de la artist vine.

 

Deocamdată găsești revista numai în magazinul Red Goblin, la prețul de 15 lei. Te încurajăm să o aduci acasă, nu vei regreta!

bonds_1