Hall of Fame: Civilization

bg93

Civilization este o serie de jocuri de strategie pe ture (turn-based strategy sau TBS), în care jucătorii alternează desfăşurând diferite acţiuni de explorare, extindere, exploatare şi exterminare (genul 4X) [1]. Primul joc Civilization a apărut în urmă cu mai bine de 20 de ani, în anul 1991. Popularitatea jocurilor Civilization, create de Sid Meier’s, a crescut cu timpul datorită genului de joc creat, în care jucătorii participă la actul edificării unei civilizaţii pe timp de mai multe epoci, încercând să demonstreze că civilizaţia pe care o conduce este capabilă să treacă testul timpului. Sid Meier’s a devenit la rândul său un nume cu renume în universul jocurilor video, participând la realizarea a numeroase alte jocuri, cărora le-a dat şi prefixul (Sid Meier’s Pirates, Sid Meier’s Alpha Centauri, Sid Meier’s Colonization etc.).

Un joc tipic de Civilization presupune construirea de clădiri şi realizarea de minuni ale lumii, antrenarea de unităţi pentru explorare şi cucerire de teritorii, exploatarea de resurse şi folosirea lor pentru a aduce prosperitate civilizaţiei şi cercetarea de numeroase tehnologii. Toate acestea sunt diferite în funcţie de epoca prin care trece civilizaţia (epocile au variat de la joc la joc, dar în linii mari ele sunt antică, medievală, modernă şi viitor).

Anul

Jocul

1991

Civilization

1995

CivNet

1996

Civilization II

1996

Civilization II: Conflicts in Civilization

1997

Civilization II: Fantastic Worlds

1999

Civilization II: Test of Time

2001

Civilization III

2002

Civilization III: Play the World

2003

Civilization III: Conquests

2005

Civilization IV

2006

Civilization IV: Warlords

2007

Civilization IV: Beyond the Sword

2010

Civilization V

2012

Civilization V: Gods & Kings

2013

Civilization V: Brave New World

 

Pentru cei care sunt interesaţi care sunt cei 119 lideri şi cele 51 de civilizaţii care au apărut de-a lungul timpului în seria de jocuri Civilization îi îndrum către acest link.

Poate că Civilization este cel mai bun joc de creare şi conducere a unei civilizaţii, care se bucură încă de mare succes. În ambiţia sa de a recrea istoria unei civilizaţii, Civilization poate fi asemuit cu Sim City, un joc care provoacă jucătorul să construiască şi să administreze un oraş.

[1] Termenul 4X (,,eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate”) a fost introdus în anul 1993 de Alan Emrich, în recenzia sa la jocul Master of Orion. Alan Emrich este la rândul său designer de jocuri video şi board games.