Hall of Fame: Heroes of Might and Magic

bg88

Heroes of Might and Magic (HOMM) este o serie de jocuri video fantasy turn-based strategy creată de Jon Van Caneghem şi produsă de New World Computing/3DO/Ubisoft [1].

Ideea principală din spatele oricărui joc HOMM este că recrutezi eroi şi creaturi, cucereşti oraşe, clădiri şi situri, construieşti diferite clădiri în oraşele pe care le deţii plătind pentru ele cu diferite resurse, colectezi artefacte, înveţi vrăji din diferite şcoli de magie toate cu scopul final de a-ţi înfrângi oponenţii/a îndeplini diferite obiective. Toate elementele principale de joc (eroi, creaturi, clădiri, oraşe, artefacte, vrăji, coloana sonoră şi întâmplările la care iei parte pe parcursul jocului) creează HOMM-ului o atmosferă de joc deosebită.

Încă de la primul joc din 1995 HOMM a atras foarte mulţi jucători în principal datorită jucabilităţii şi posibilităţii de a-ţi dezvolta un personaj într-o lume fantasy, populată cu monştri, comori şi provocări pe măsură. Jocul a atras şi atenţia 3DO care în 1996 a cumpărat compania New World Computing şi a continuat la un nivel şi mai înalt seria de jocuri. HOMM 4 a a adus mai mult schimbări jocului, care au divizat oarecum fanii: unii au rămas să joace HOMM 3, alţii au continuat să rămână prinşi de frumuseţea şi mai ales complexitatea noului joc din serie. În 2006, după ce 3DO a fost preluată de compania franceză de jocuri Ubisoft, a fost lansat jocul HOMM 5, cu principale schimbări la nivel vizual, cu un 3D cu mult mai prezent decât în precedentul joc. Astăzi, HOMM se află la al şaselea joc şi a primit deja, la rândul său, numeroase extensii şi add-on-uri. HOMM nu pare să aibă un succes mare în era Ubisoft (din reacţiile fanilor şi criticilor, mai ales faţă de ultimul joc din serie), dar să sperăm că Ubisoft va reuşi să producă jocuri HOMM şi mai bune. Până atunci, părerea unanimă a fanilor pare să arate că cel mai bun joc din seria HOMM a fost HOMM 3 (gameplay), titlul de cel mai complex  (număr de artifacte, skill-uri etc.) îi revine lui HOMM 4, la fel şi cea mai bună coloană sonoră.

Anul

Jocul

1995

Heroes of Might and Magic: A Strategic Quest

1996

Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars

1997

Heroes of Might and Magic II: The Price of Loyalty

1999

Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia

1999

Heroes of Might and Magic III: Armageddon’s Blade

2000

Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death

2002

Heroes of Might and Magic IV

2002

Heroes of Might and Magic IV: The Gathering Storm

2003

Heroes of Might and Magic IV: Winds of War

2006

Heroes of Might and Magic V

2006

Heroes of Might and Magic V: Hammers of Fate

2007

Heroes of Might and Magic V: Tribes of the East

2011

Might & Magic Heroes VI

2012

Might & Magic Heroes VI: Pirates of the Savage Sea Adventure

2012

Might & Magic Heroes VI: Danse Macabre

2013

Might & Magic Heroes VI: Shades of Darkness

[1] HOMM are la bază elemente din universul Might and Magic creat în 1986 tot de Caneghem. Alte informaţii aici.

Sursa pentru imagine: [*].