Interviu cu echipa României la World Magic Cup 2013

Untitled

Pe perioada 2-4 August 2013,  în Amsterdam,  a avut loc World Magic Cup. Un eveniment extraordinar ce ne amintește că acest joc are în momentul de față o extindere globală, iar acest lucru trebuie celebrat și cum altfel dacă nu aducând la un loc cei mai buni jucători de magic din întreaga lume.

Jucători din peste 70 de țări s-au întâlnit în Amsterdam Convention Factory cu speranța să aducă acasă titlul de „World Magic Cup Champion”.

Printre participanții la World Magic Cup s-au numărat și 4 jucători români. Cei patru care ne-au reprezentat la această competiție sunt: Smaranda Adrian, Baku Andrei, Buzgan Florin Valentin și căpitanul echipei, Ștefănescu Alex.

Cei patru ne-au oferit șansa să le punem niște întrebări înainte de plecarea către turneu.

 

Geek Network: O să începem prin a vă întreba cum vă numiți și prin a vă ruga să ne spuneți câteva cuvinte despre voi.

Adrian Smaranda: Mă numesc Adrian Smaranda. Am 27 ani, locuiesc în Sibiu, iar ocupația mea e de manager consultant.
Andrei Baku: Baku Andrei, bucureștean de fel, de 27 de ani, momentan corporatist de aproximativ 5 ani, absolvent de ASE.  Timpul liber îmi place să mi-l ocup cu diverse concerte (metal și altele), board games, baschet. Purtător avid de cămăși înflorate vara și de palton iarna. Fost pletos, actual tuns la numărul 1. Cat owner. Geek extraordinaire.
Florentin Valentin Buzgan:  Ma numesc Buzgan Florin și locuiesc în București.
Alexandru Ștefănescu: Alexandru Ștefanescu, programator senior, absolvent de Automatica și Calculatoare.

GN:  Primul contact cu Magicul?

Adrian S.: Acum 6 ani niște prieteni se apucaseră de un joc nou numit Magic the Gathering. M-au convins sa încerc, apoi nu am mai vrut să mă las de el.
Andrei B.: Primul contact cu MTG l-am avut citind un articol scris de Cristian Cașcaval (K’shu) în revista Level. Asta se întâmpla prin anul 2000 dacă nu mă înșel.
Florentin V. B.: În liceu, acum 8 ani în Preoteasa.
Alexandru S.: Digital – 1998 – jocul numit Shandalaar pe PC. Real life – 2002 împreună cu 2 prieteni și câteva boostere cumpărate cu greu (nu exista nici un shop atunci) – pauza din 2003 pana în 2010 când m-am reapucat cât de cât competitiv.

GN: Motivele care v-au determinat sa începeți sa jucați magic?

Adrian S.: După ce am văzut despre ce e vorba era imposibil să nu continui să joc Magic. Primul motiv a fost tema fantasy pe care e bazat tot jocul, având de asemenea și un artwork excelent care face plăcută partea vizuală a jocului, iar pentru un începător asta e important.  Adică atunci când vezi că un dragon te atacă și pierzi jocul, nu e atât de dureros și pare interesant. Totuși, ai murit atacat de un dragon. Pe parcurs mi-am dat seama de câte posibilități aveam pentru crearea pachetelor. Faptul ca ai control asupra tuturor cărților pe care le vrei în pachet mi s-a părut genial. În sfârșit un joc de cărți care are partea de noroc balansată mult mai bine cu partea de abilități.
Andrei B.: Curiozitatea în principal. La acest lucru a contribuit și K’shu care m-a învățat să joc. Haios a fost că atunci s-a apucat și tatăl meu să joace (fost jucător de bridge, după spusele lui MTG-ul seamănă foarte bine cu bridge-ul), s-a ținut 1 an de joc.
Florentin V. B.: Colegul meu de liceu Stoica Bogdan a venit cu un articol despre MtG și ne-am hotărât să încercăm.
Alexandru S.: Nevoia de un hobby, nevoia de o competiție în fiecare săptămână.

GN: Cartea de joc preferata și care este nelipsită din deck-ul vostru.

Adrian S.: Din formatul Standard: Cartel Aristocrat. Modern: Cryptic Command. Legacy: Duergar Hedge-Mage.
Andrei B.: All time favourite card: Bloodbraid Elf (jund ftw)  Standard: Selenya Charm (pitic 2/2, pump, removal de animale mari? what’s not to like?); Modern: Pestermite (normal, în combinație cu Kiki Jiki, altfel nu se poate) EDH: Lyzolda, the Blood Witch (awesome general)  .
Florentin V. B.: Orice carte de mass removal: Mutilate,Wrath of God etc.
Alexandru S.: All time: Jace, The Mind Sculptor; Current (T2): Sphinx’s revelation; Current(Modern): Cryptic command

 GN: Știm că sunt câteva formate de joc ca standard, draft etc. Care este formatul de joc pe care îl favorizați voi?

Adrian S.: Eu prefer Modern, dar Standard-ul e jucat mult mai des decât orice alte formate. Am jucat mult timp Legacy, iar asta m-a ajutat foarte mult, dar competițiile majore sunt de obicei pentru Standard. Pentru Limited îmi place să joc și Draft și Sealed. Amândouă sunt foarte antrenante. Ar mai fi Planechase, Archenemy și Commander, dar acelea sunt kitchen table magic și le joc doar cu prietenii ca să ne amuzăm o seară.
Andrei B.: Formatul preferat momentan este draft-ul din cauză că toată lumea are șanse egale să facă un deck bun care eventual poate să câștige concursul respectiv.  Pe partea de constructed prefer Modern-ul, deck-urile sunt variate, pool-ul de cărți este mai mare față de Standard și personal mi se pare mult mai fun.
Florentin V. B.: În standard sunt de departe mai bun, de fapt în orice format constructed mă descurc bine.
Alexandru S.: Personal favorizez constructed-ul și anume în special modern și standard imediat după.

GN: Strategia preferată de a aborda un joc de Magic. Desigur, dacă ne puteți spune.

Adrian S.: Sacrificiul propriilor creaturi. Poate sună suicidal, dar eu văd asta ca folosirea creaturilor la potențialul lor maxim. Jucând toate formatele am ajuns sa apreciez fiecare strategie în parte, de la hyper control, la hyper aggro. Oriunde îmi pot sacrifica board-ul pentru a produce un efect distrugător e unde mă aflu eu într-un joc de Magic.
Andrei B.: Am jucat cam orice, de la aggro la midrange la controale. Pot să zic că prefer un deck Midrange sănătos. Dar nu spun nu niciodată la un combo all in, ori la bal ori la spital.
Florentin V. B.: În general să nu-ți subestimezi adversarul și să ai încredere că poți câștiga împotriva oricui.
Alexandru S.: Arhetipul de control toată ziua! Și să aibă insule…

 GN: Cu ce alte jocuri vă ocupați timpul, în afară de MtG?

Adrian S: Online mai joc din când în când Starcraft 2, League of Legends, dar în ultimul timp prefer să joc board game-uri gen Kingpin, Battlestar Gallactica, War on Terror, Sabotage și Settlers of Catan.
Andrei B.: Board games, pc games (cam orice găsesc și mi se pare interesant, cu accent pe strategy games, RPG’s și ocazionalul pewpew FPS). Momentan mă delectez seara cu o doză bună de Deadpool și din când în când cu World of Warplanes.
Florentin V. B.: Mă mai joc când am timp un pic de League of Legends, magic pe workstation.
Alexandru S: Nici un alt joc, doar sporturi de plăcere: tenis, tenis de masa, baschet, alergat, sala etc.

GN: Ce alte performanțe ați mai avut în competiții?

Adrian S.: Am ajuns la un Grand Prix în Verona, dar nu am reușit să mă plasez pe un loc notabil. În schimb am reușit sa fiu în top 16 la primul WMCQ, locul 2 la al doilea WMCQ și locul 1 la al treilea WMCQ.
Andrei B.: Nimic remarcabil, diverse concursuri locale câștigate de-a lungul anilor, un enervant loc 9 anul trecut la un PTQ, dar nimic care să mă ridice pe culmile gloriei magic-ului din Romania. Această participare la WMC este prima performanță remarcabilă.
Florentin V. B.: Tot în magic când am jucat acum 6 ani ultima oară am fost top 8 la ambele cupe organizate de Omniludis și am luat locul întâi la cu concurs de miniaturi.
Alexandru S.: 6th @Nationals 2010, 1st @ Nijikon 2010 (turneu local de anvergură medie organizat de Gamesstop la Nijikon), 4th @Bucharest WMCQ 2012, 1st @Bucharest PTQ 2013 (modern format), 76th @PRO TOUR Dragon’s Maze (cel mai bun rezultat al unui român la PT din câte stiu – performanță care mi-a dat și titulatura de căpitan al echipei), @ multe FNM-uri și Gameday wins at our local store, but who’s counting? 🙂

GN: O întrebare la care majoritatea jucătorilor de magic ezită să răspundă: la cât estimați investiția în magic până acum? Și care este, estimativ, numărul de cărți de MtG pe care le dețineți?

Adrian S.: Investiția trece peste câteva mii de euro pentru mine. Împreuna cu un prieten din Germania, avem peste 40.000 de cărți pentru toate formatele existente.
Andrei B.: Pe scurt, dacă as vinde colecția aș putea să cumpăr o mașină bună la mâna a doua, sau un concediu prelungit undeva pe o insulă :). Ca număr colecția a mai scăzut după o curățenie de primăvara. Am păstrat 2 clasoare pentru modern, 2 pentru edh și 2 pentru T2 și câteva cutii cu cărți notabile pentru diverse formate. Dar în continuare sunt câteva mii bune de cărți.
Florentin V. B.:  Eu am investit câteva sute de euro, nu este mult după părerea mea,
dar m-am reapucat recent așa că dețin în jur de câteva sute de cărți.
Alexandru S.: Investiția e destul de mare, însa pot spera că îmi pot recupera o parte din vânzarea cărților. Nu pot să dau exact cifre 🙂 Numărul estimativ de cărți…câteva mii.

GN: Cum apreciați dezvoltarea Magic-ului în Romania? (la nivel de competiție, comunitate)?

Adrian S.: Magicul e un hobby, dar nu e tocmai ieftin. Din cauza asta va întâlni constant rezistență din partea scepticilor care sunt intimidați de sumele exorbitante pe care unii jucători le-au investit în pachetele lor. Sumele acelea au fost investite în timp și de asemenea depinde dacă vrei să joci competitiv sau doar fun magic. La nivel competitiv, pentru Standard, ai nevoie de câteva sute de euro pentru a ajunge la un pachet bun, dar ca fun magic ai nevoie de 15€. Comunitatea creste încet dar sigur, datorită magazinelor care își fac treaba, din punctul meu de vedere, foarte bine. WMCQ-urile au fost excelent organizate iar judecătorii au fost profesionali. E ceea ce iți dorești să întâlnești la un eveniment competitiv. Motivul evident pentru care Magic-ul e mult mai dezvoltat în alte tări decât în România, e numărul de competiții serioase organizate. E greu să ajungi la nivelul acela, dar aia ar fi direcția în care ar trebui să se îndrepte magicul la noi în târa. Nimeni nu vrea să investească o grămada de bani doar pentru a juca acasă cu prietenii.
În final e vorba de un joc de cărți, iar premiile au fost și sunt motivul pentru care oamenii participă la competiții mai mari.
Andrei B.: Situația MTG-ului în Romania nu este foarte bună, din punctul meu de vedere. Comunitatea mai are loc destul să se dezvolte și o dată cu o comunitate mai mare o să crească și nivelul competiției. Jucători buni există, dar aș prefera să fie mai mulți și asta se va întâmpla când o să crească comunitatea. Se pot face multe chestii interesante pentru comunitatea din România, și în special pentru comunitatea din București, dar ăsta e un subiect prea complicat pentru un simplu interviu :). Ar merita un articol separat cu interviuri luate celor care dețin hobby shop-uri în România și câtorva jucători cu experiență din comunitate pentru a putea vedea o imagine generala (comunitate vs business). De asemenea, pe această cale îndemn toți jucătorii să participe la cât mai multe GPT-uri și PTQ-uri organizate în România și să lase acasă gândul „dar de ce să particip, oricum nu am nici o șansă să câștig” – oricine care participă are șansa de a câștiga, totuși e și un joc de noroc, nu numai de skill.
Florentin V. B.: Din păcate mai este mult de lucru cu Magic-ul în România, dar îmi place că avem măcar o locație ca lumea unde să jucăm.
Alexandru S.: Eu, în mod ciudat, o consider destul de decentă. Avem jucători foarte buni și nu mi-e rușine cu ei nicăieri.

GN: Povestiți-ne drumul vostru spre World Magic Cup.

Adrian S.: Pfffuuu…Am venit din Germania pentru a participa la primul WMCQ. Nu am fost destul de pregătit, iar asta am realizat când am fost eliminat pentru niște greșeli personale înainte de a intra în top 8. Eram foarte obosit și asta mi-a afectat jocul mult, mai ales că am stat la masă mai mult de 6 ore. Am fost dezamăgit. La al doilea WMCQ am venit mult mai pregătit. Am avut un sideboard plan și eram odihnit. Am reușit să ajung în top 8 de data aceasta. În finală e discutabil dacă modul de sideboard mi-a pierdut meciul sau doar ghinionul de a nu trage land la momentul corect. Andrei a fost învingător acolo, iar eu am fost și mai dezamăgit. Aveam deja luat biletul de retur spre Germania, ceea ce însemna că nu puteam să ajung la ultimul WMCQ. Din cauza altor evenimente am rămas în România pentru încă ceva luni. M-am hotărât să particip și la ultimul WMCQ. M-am pregătit cât am putut de bine, sideboard plan, testing și documentare extensivă pe internet. Cu o seară înainte de eveniment mi-am modificat sideboard-ul încă o dată. S-a dovedit a fi o decizie foarte inspirată. Am reușit să intru în top 8 fără nici o înfrângere. Acolo am făcut niște greșeli mici, care am crezut că mă vor costa jocul, dar în final pachetul a fost alături de mine și am ajuns în finală. Am jucat contra unui prieten din Brașov, Rareș, care avea un pachet foarte bun contra mea. Norocul a fost alături de mine iarăși și am reușit să iau partida cu 2-0. Concluzia personală e că nu ar trebui să te dai bătut niciodată. Dacă vrei să ajungi undeva, poți. Ai nevoie de puțin noroc, dar cum mi-a zis un prieten, „în Magic, norocul ți-l faci tu”.
Andrei B.: Eu m-am calificat câștigând al doilea Qualifier din România (au fost 3 per total, 2 în Bucuresti, 1 in Targul Mures). Am testat o grămadă, am organizat la mine acasă câteva zile de testing cu câțiva oameni.  La primul WMCQ nu am reușit să trag timp de 8 ture un land să pot să câștig ultima rundă, astfel nu am intrat în top 8, terminând 4-2. La al doilea WMCQ am reușit să merg 4-0, am făcut două Intentional Draws și am intrat în Top 8. In Top 8 deck-ul a mers ca uns, am avut noroc cu carul și la sfârșitul zilei țineam în mână trofeul și pe mail documentele trimise pentru biletul de avion pentru Amsterdam.
Florentin V. B.: M-am întâlnit cu vreo două luni înainte de naționale cu niște prieteni și mi-au zis că ar trebui să joc. Așa că am început să vin pe la FNM-uri și să ne antrenăm în particular. Mie, deoarece nu mai jucasem de mulți ani, îmi trebuiau 100 de Plansewalker points ca să pot fi eligibil pentru naționale. A trebuit să vin aproape la toate concursurile sancționate de la shop în perioada aceea ca să am șanse să fac punctajul.
Alexandru S.: După ce am câștigat PTQ-ul din februarie, am primit invitația la pro tour și am avut 3 pro puncte asigurate. Am făcut top 100 și am mai luat 1, ceea ce înseamnă că am fost campionul național în acest an și voi fi căpitanul echipei.

 GN: Cu ce gânduri și speranțe plecați la WMC?

Adrian S.: Speranța e să câștigăm, dar trebuie sa fim realiști. Sunt 71 de tări participante, iar toți jucătorii sunt la cel mai înalt nivel din lume. Eu sper sa ajungem în Day 2. Un loc în top 4 ne-ar garanta participarea la următorul Pro Tour din Dublin, ceea ce ar fi extraordinar. Vom vedea la momentul respectiv care va fi situația.
Andrei B.: Sper să reușim un rezultat bun (1st milestone – top 32 :D). Și neapărat Networking cu diverși din alte țări, networking is always good.
Florentin V. B.: Să câștigăm, bineînțeles.
Alexandru S.: Eu mă gandesc în primul rând sa ajungem în ziua a doua. De acolo, cu puțin noroc, top 16.

GN: Sunteți o echipă de 4 oameni. V-ați făcut deja strategia și modul în care veți aborda competiția?

Adrian S.: Insert team captain speech.
Andrei B.: Da, ne-am împărțit cum jucăm în ziua 1 și sper să iasă bine. Strategia – rupem mufa.
Florentin V. B.: Da, strategia a făcut-o domnul Ștefănescu, el fiind căpitanul echipei și toți ne vom conforma.
Alexandru S.: Da, și nu a fost ușor, deoarece decizia a stat pe capul meu. În fiecare etapă, un om trebuie sa NU joace. Am ales în final structura echipelor de 3 astfel încât să fie cel mai bine pentru echipă.

GN: Cum vă pregătiți pentru WMC?

Adrian S.: Eu joc zilnic 3-5 ore pe internet și citesc mult despre metagame-ul actual pe site-uri gen Starcitygames. Pe internet sunt o sumedenie de pachete cu care te vei întâlni. E cel mai bun mod de testat din punctul acela de vedere. Când vine vorba de shuffler, aia e altă poveste…Momentan mai mult de atât nu cred că putem face. Atâta timp cât suntem concentrați și relaxați, avem șanse la fel de mari ca oricare alții.
Andrei B.: Testing pe Magic Online, citit de articole pe diverse site-uri și brainstorming. Momentan așteptăm sa vedem ce ne aduce noul set M14, de abia după ce o sa fie spoilerul complet o să ne putem face o idee completă a formatului.
Florentin V. B.: Magic Online (mi-a dat cineva contul), magic workstation seara și mai vin pe la shop când am timp.
Alexandru S.: Mult testing de standard. Când se va lansa core-setul M14, voi face și câteva turnee de sealed deck de M14.

Le mulțumim celor patru pentru oportunitatea de a ne lăsa să îi luăm la întrebări și le urăm mult succes la WMC.

 

Articol realizat în colaborare cu Valentin Maier