IT, o capodoperă horror modernă [Review]

Dacă înainte nu aveai fobie de clowni, o poți dobândi văzând IT (dacă nu l-ai văzut deja, atras de veștile bune despre el). Filmul IT stă bine din toate punctele de vedere, mai ales financiar (a bătut recorduri importante, fiind după două săptămâni de rulare deja unul din cele mai bine vândute filme horror din istorie).

Nefiind tocmai complet inedit, își are meritul de a fi un remake exact așa cum s-ar cuveni. Cine intenționează să mai facă câte un reboot, ar trebui să ia IT ca model. Indiscutabil, una din cele mai reușite și preferate de fani adaptări după cărțile lui Stephen King. Poate nu cel mai bun film, dar nu departe de a fi, și cu siguranță cel mai aproape de atmosfera lumii horror fictive imaginate de ilustrul autor. Dacă Dark Tower din august a fost mediocru, toată lumea deja a uitat de acesta odată cu premiera noului IT.

it movie screen beverly scene

 

Schimbarea față de carte constă în faptul că acțiunea se petrece în anii în perioada 1988-1989 în locul anilor 50. Iar asta se întâmplă tratând numai jumătatea poveștii care se desfășoară în copilăria personajelor, urmând ca un al doilea film să urmărească aventurile Rataților când sunt adulți, undeva aproape de prezentul nostru, având în vedere că în carte gașca se reunește la 27 de ani de la evenimentele neplăcute. Sunt curios cum îi va ieși regizorului  Andy Muschietti și IT: Chapter Two.

Actorii sunt minunați și memorabili în rolurile primite. Bill Skarsgård este Pennywise în persoană și va fi de acum un nume mai ușor de recunoscut. Frumusețea poveștii stă-n personajele credibile, pe ele le ții minte. Gașca rataților, cele șapte personaje principale, este un grup foarte ușor de simpatizat. Faptul că Pennywise se arat numai lor și nu și adulților face misiunea lor de-al izgoni și mai dificilă. Sunt copii – cine i-ar crede?

Filmul are o atmosferă de anii 80 ameicani dar cu competențe tehnologice actuale. Atmosfera este redată cu loialitate prin decorul și muzica alese, dar inclusiv și din cursul poveștii. Atmosfera copilăriei te seduce nostalgic și mai că uiți pe moment, furat de glumele grupului și de vremea plăcută de vară, că te uiți la un horror veritabil.

it 2017 losers club

Efectele speciale sunt încântător de înfricoșătoare. Scenele menite să te sperie nu arată deloc ieftin și cu certitudine nu pot fi recomandate celor slabi de înger. După numeroase titluri horror neconvingătoare sub acest aspect, nu eram sigur că am să văd ceva care îndrăznește mai mult. Totuși, pe parcursul campaniei de promovare a filmului, aveam încredere că va ieși cum trebuie. Nu numai că am avut dreptare dar mi-a depășit așteptările chiar, fiind indiscutabil unul din cele mai bune filme de anul acesta.

Scenele sunt intense. Pennywise, sau „it” nu este un simplu bau-bau care sare după colț și te sperie pentru că nu te așteptai să apară, este sfidător și batjocoritor. Sperieturile pe care le pregătește copiilor sunt personalizate după temerile lor cele mai mari. Este sfidător și îi place să-și bată joc de slăbiciunile lor.

it trailer screen georgie sewer

Ficțiunea lui King a văzut multe adaptări, dar acum ar părea că avem una după alta de la un timp – de parcă am fi din nou în anii 70-80, dar cu alte perfomanțe tehnice.

IT se bucură de mare succes și în rândurile comunităților de cititori și cinefili. Popularitatea sa pe imensa rețea Web spune multe, într-un sens pozitiv. Numai pe Tumblr dacă ai intra, vei fi inundat de fanart și fanfiction dedicat demonicului clown Pennywise.

Până și Tim Curry, fostul Pennywise din mini-seria TV din 1990 recunoaște calitatea noului IT și are numai de bine de spus despre interpretarea lui Skarsgård.

S-ar putea ca după ce ești persuadat de recenziile pozitive să te duci să-l vezi și să nu fii impresionat, să spui „care-i treaba?”. Ei bine, farmecul său nu stă în originalitate totală, ci mai ales că este făcut ca la carte.

Eu pot spune clar cu mâna pe inimă că este unul din cele mai bune filme ale lui 2017 și unul din preferatele mele.

 

Cât i-aș da? 9. Chiar 9.5 pentru că m-am simțit atât de bine la el.

IT: Chapter Two se lansează pe 6 septembrie 2019, apropo.

It 2017 picture red baloon pennywise