Lansare de carte „Delirul încapsulat”

Data de 13 februarie 2016 a surprins un moment inedit pentru pasionații români de literatură fantastică (în special steampunk): (re)lansarea volumului „Delirul încapsulat” parte din opera „Cartea cu scoarțe de argint, ferecate” a autorului Florin Pîtea, la magazinul geek Red Goblin.

12752083_1086081904767893_515025581_o

Dar să începem cu începutul. Cum definim genul literar steampunk? În esență, acesta reprezintă un subtip al literaturii științifico-fantastice care propune o istorie alternativă de la momentul începerii Revoluției Industriale (1760). Tehnologia nu avansează mai departe de motorul cu aburi (folosit la scară largă pentru toate tipurile de mașinării: automobile, trenuri, dirijabile, etc), iar societatea este în general una care se aseamănă atât vizual, cât și ideologic cu epoca victoriană. Această perioadă marcată de mari avansuri tehnologice, filozofice și mai ales industriale se dovedește a fi un cadru propice pentru aventuri și bravi exploratori, așa cum este cazul personajelor aduse la viață de către autorul Florin Pîtea.

Ce trebuie știut despre domnia sa: s-a născut în anul 1971 la Câmpina și și-a finalizat studiile la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, culminând cu obținerea titlului de doctor în filologie engleză în 2011. Debutul literar și l-a făcut tocmai din anul 1992 și se poate lăuda cu portofoliu impresionant de opere: 3 volume de proză scurtă, „Necropolis” (2001), „An/Organic” (2004), „Delirul încapsulat” (2015), 2 romane, „Gangland” (2006), „Anul Terminal” (2012), 2 lucrări cu scop academic, precum și numeroase texte regăsite în diverse periodice de profil (CPSF Anticipația, Almanah Anticipația, Helion, Galileo, Gazeta SF și altele).

Deși lansarea oficială a cărții „Delirul încapsulat” s-a petrecut la târgul de carte Gaudeamus, a fost necesară și o a doua lansare, una mai intimă și mai mult între prieteni. Cuibăriți comod la mesele din sala de joacă a magazinului Red Goblin, invitații au avut parte numai de momente frumoase și ilare. În deschidere, autorul ne-a îmbucurat cu câteva povestioare amuzante, dar și cu o lecție importantă: dacă nu reușești să găsești cartea pe care dorești să o citești, atunci cel mai bine este să o scrii chiar tu! Au vorbit cu deosebită admirație atât față de autor cât și față de opera sa scriitoarea Ana Maria Negrilă și Alexandru Diaconescu, iar, la final, însuși Florin Pîtea a citit câteva pasaje din cartea care își făcea debutul, cu tot cu intonații și accente diverse (care au stârnit valuri de râs din partea invitaților)!

Povestirie incluse în volumul „Delirul încapsulat” pot fi parcurse individual, ca episoade de sine stătătoare, însă sunt împletite între ele, întrucât aparțin aceluiași univers. Toți cei prezenți la lansare care au apucat să le parcurgă ne-au asigurat cu tărie că sunt un deliciu pentru cititori (fie ei începători sau nu) și că sunt piperate cu foarte multe referințe de cultură populară, dar și cu un umor unic, pe alocuri mai subtil exprimat.

Autorul a fost susținut la eveniment și de către simpaticii săi editori de la Crux Publishing, a căror întreg portofoliu de cărți merită răsfoit, nu numai „Delirul încapsulat”, pe care întreaga echipă Geek Network o recomandă cu mare căldură.