Master of Mana (Civilization 4 Mod)

Vă mai aduceți aminte de Master of Mana? Acel joculeț ce anul acesta își serbează cea de-a 20-a aniversare produs de Simtex și distribuit de Microprose. L-am jucat cu toții atunci, iar unii îl mai joacă și acum, printre care și susbsemnatul. Și cu toții ne întrebăm: de ce nu s-a mai făcu de atunci și până acum ceva asemănător? E un concept de joc chiar atât de complicat încât astăzi nu mai poate fi replicat cu tehnologia actuală? Sau nu mai există designeri suficient de competenți încât să ne aducă un competitor pe măsură a unuia din cele mai bune jocuri de strategie făcute vreodată? Ștacheta e chiar atât înaltă?

Și uite așa a luat naștere Fall From Heaven, un mod fantasy pentru Civilization 4. Păi stai. Parcă chestia asta se cheamă Master of Mana, nu? Da, pentru că Master of Mana este o modificare pentru modificarea pentru Civ 4 intitulată Fall From Heaven. Sună complicat? Stați să vedeți cum e modul în sine! Toate mecanicile din Civilization 4 sunt adaptate în așa fel încât jucătorul să se simtă ca și cum s-ar afla cu adevărat într-un univers fantastic. Facțiuni și lideri pitorești, vrăji și cercetare pentru vrăji, religii noi și diverse, sisteme de guvernare noi, creaturi de tot felul de la goblini amărâți până la titani. Toate acestea într-un univers cu propriile lui istorii și legende.

Dacă i s-ar putea aduce o vină acestui mod este aceea că schimbările sunt atât de multe încât jucătorul se poate simți dezorientat. Și colac peste pupăză documentația e foarte precară. Practic manualul e „in the works” de vreo 5 ani de zile iar singurul fel în care poți afla mai multe despre o mecanică anume este să întrebi direct pe forumul modului. Dar pentru unii asta poate face parte din șarmul unui joc, să descoperi de unul singur nuanțele sale.

Modul poate fi găsit la www.masterofmana.com . Pentru a-l juca aveți nevoie de Civ 4 cu toate expansiunile sale și peticul 1.39. Recomandat tuturor pasionaților de strategie pe ture.