PM: My Way (1969)

PM2

Povestea melodiei: My Way (1969)

Melodia ,,My Way” (În felul meu) a fost lansată în anul 1969 pe versuri scrise de Paul Anka, având la bază cântecul ,,Comme d’habitude” (Ca de obicei), compus cu doi ani în urmă de doi artişti francezi, Claude François şi Jacques Revaux.

Melodia prezintă povestea unui om aflat la finalul vieţii, la capitolul bilanţului, în care se face o trecere în revistă asupra împlinirilor (I’ve lived a life that’s full) şi regretelor (Regrets, I had a few/I had my fill, my share of losing) vieţii sale. Tot acest inerent val nostalgic acumulat pe parcursul cântecului este spart spre finalul său de un zid plin de optimism creat şi de convingerea că de-a lungul vieţii el a făcut faţă tuturor acestor provocări, în felul său (I faced it all and I stood tall and did it my way/And may I say, not in a shy way).

,,My Way” a fost cântată pentru început de Frank Sinatra, Anka fiind convins că el este cel mai potrivit s-o cânte. Anii următori, melodia a atras din ce în ce mai mult atenţia şi a început să fie înregistrată şi de mulţi alţi artişti sau formaţii, inclusiv Anka, Andy Williams, Brook Benton, Nina Simone, Elvis Presley (Anka şi-a exprimat rezerva că nu ar fi potrivit pentru el, dar cine-l putea opri la acea vreme pe Rege?), Sid Vicious (The Sex Pistols), Nina Hagen, Celine Dion şi mulţi alţii.

Toate aceste noi versiuni (mici modificări de versuri şi linie melodică până la versiuni schimbate destul de mult, inclusiv parodieri şi versiuni în alte limbi străine) îmbogăţesc mult patrimoniul unei melodii. Să poţi asculta acelaşi cântec, interpretat de diferiţi artişti în felul lor (their way of My Way), pe care la rândul lor i-ai ascultat şi-i ştii cu alte melodii este extraordinar. Diferiţi artişti şi diferite genuri de muzică sunt unite de o melodie. Practic, poţi cunoaşte şi reflecta cu mult mai bine asupra respectivei melodii şi asupra artiştilor care o interpretează şi care sunt supuşi fără să-şi de-a seama unui experiment comparatist inedit.

Frank Sinatra (1969)

Andy Williams (1969)

Paul Anka (1969)

Dorothy Squires (1970)

Brook Benton (1970)

Shirley Bassey (1970)

Nina Simone (1971)

Tom Jones (1971)

David Bowie (1971) Înainte de Anka, Bowie a încercat să găsească o versiune potrivită pentru ,,Comme d’habitude”  [8]

Elvis Presley (1973)

The Barry Sisters (1973)

Dida Drăgan (1977)

The Sex Pistols (1978) To think, I killed the cat…

Nina Hagen (1979)

Gipsy Kings (1989)

Placido Domingo, Jose Carreras, Luciano Pavarotti (1994) Pavarotti.

Chara & Yen Town Band (1996)

Robbie Williams (2001)

Mina (2005)

Horia Brenciu (2012)

Engelbert Humperdinck (?) Cu un Humperdinck care arăta ca Elvis în ultimele sale concerte.

Ruben Simeo (?) Instrumental: Trompetă.

Aretha Franklin (­?)

André Rieu (?) Instrumental: Vioară

Richard Clayderman Instrumental: Pian.

The Platters (?)

Il Divo (?)

Jon Bon Jovi & Paul Anka (?)

Celine Dion (?)

William Shatner (?) Kirk sings to George Lucas.

Mütiilation (?) Black Metal.

Northern Kings (?)

Surse: [1], [2], [3], [4], [5], [6] [7] [8] [9].

Sursa pentru imagine: [1].

Reţetă: se ia o melodie, se trece prin interpretarea diferiţilor artişti care o compun după gust şi o oferă publicului larg, strecurând în ea condimente atent selecţionate pentru melomani. Prin ce avataruri a trecut o melodie şi cum a reuşit să treacă testul timpului este obiectul rubricii Povestea melodiei.