Singleplayer = solitaire

bg80

Singleplayer

Jocurile video pot fi jucate în mai multe feluri. În modul singleplayer, joci singur împotriva jocului: sub forma unor campanii compuse din mai multe misiuni/scenarii sau sub forma simplă a misiunilor/scenariilor, jucătorul urmând unul sau mai multe fire epice pe care jocul le dezvoltă (uneori în funcţie şi de alegerile făcute pe parcurs de jucător). În funcţie de tipul de joc (RPG, FPS, strategie, adventure etc) modul de joc singleplayer poate varia destul de mult. Se pot juca misiuni pentru a afla finalul poveştii de joc sau se pot crea sesiuni de joc rapide. De exemplu, într-un joc de strategie poţi juca în modul încăierare/skirmish, în care construieşti o bază, creezi o armată şi distrugi inamicii controlaţi de AI sau eşti distrus, în timp ce într-un joc FPS poţi avea opţiunea de a crea o luptă rapidă într-o arenă cu alţi inamici, dintre care va câştiga cel mai puternic.

Multiplayer

Un alt mod de a juca este împotriva altor jucători umani sau împreună cu ei cooperând adică în modul multiplayer, printr-o reţea de calculatoare, prin bluetooth, online etc., în funcţie şi de platforma pe care se joacă (PC, consolă, mobil, tabletă). În ultima vreme, modul de joc multiplayer a fost implementat în din ce în ce mai multe jocuri. Majoritatea jocurilor video au fost create la început pentru un singur jucător. Treptat, prin dezvoltarea tehnologiei şi a industriei de jocuri video, au fost lansate din ce în ce mai multe jocuri video dedicate şi modului multiplayer, iar în ultimii ani din ce în ce mai mult cu gândul la acest gen de joc.

În schimb, în cazul jocurilor de societate se observă că ele erau de la bun început dedicate mai multor jucători, evident şi datorită modului ,,fizic” în care se joacă un joc de societate.

Singleplayer în jocurile de societate

Ca şi jocurile video, jocurile de societate pot fi jucate şi ele de către un singur jucător sau de mai mulţi. Însă într-un mod bizar, jocurile de societate produse pentru un singur jucător au primit numele solitaire şi nu singleplayer, de la producătorii de jocuri, cât şi de la comunităţile de jucători. Numele a fost introdus pentru jocurile create în principal pentru multiplayer cu variante de singleplayer [*], cât şi pentru jocurile create exclusiv pentru acest mod de joc [**]. Jocul cooperativ poate fi şi el jucat de către un singur jucător (în cazul în care există un alpha player acest lucru se întâmplă chiar şi în multiplayer-ul cooperativ) [***]. În mod curios, comunităţile de jucători au adoptat numele de solitaire aproape fără rezerve [****].

Solitaire=singleplayer

Ca şi în jocurile video, în jocurile de societate singleplayer înseamnă că joci singur împotriva jocului. Beneficiile sunt că astfel poţi să joci un joc oricând ai timp fără să depinzi şi de programul altor jucători, că poţi termini un joc (pentru că unele jocuri sunt destinate doar acestui mod de joc-dar dacă este altcineva în preajmă şi îţi oferă sfaturi în unele momente ale jocului se poate ca un joc singleplayer să se transforme în multiplayer cooperativ), să înveţi/încerci un joc fără neapărat să îl şi joci pentru a-l termina, să-ţi dai seama de modul în care merg unele mecanici de joc, şi în plus, un singleplayer are farmecul său ca şi un joc în multiplayer.

Jocurile de societate care sunt destinate doar unui singur jucător ar trebui să primească mai des numele de singleplayer, prin analogie cu modul de joc din jocurile video. Nu este nimic rău în a juca un singleplayer, doar să ne gândim la câte şi mai câte jocuri video am jucat astfel, de ce să nu jucăm aşa şi un joc de societate?

[*] În jocurile Thunderstone (Solo Play [1]) şi Thunderstone Advance (Solo Play [2]), care se adresează în primul rând jocului cu mai mulţi participanţi, la fel Conflict of Heroes: Awakening the Bear! Russia 1941-1942 (Solitaire Play, Rulebook, p. 16 [3]), Tomb (Solitaire Play, Rulebook, p. 17 [4]), Mage Knight (Solo Scenarios şi Solo Variants la alte scenarii [5]), Ascension (Return of the Fallen), Magic Realm, Wings of War: Burning Drachens, Conquest of Planet Earth: The Space Alien Game, Fields of Fire, Elder Sign etc.

[**] Race for the Galaxy (The Gathering Storm), Patton’s Best, Ambush!, Hornet Leader, Labyrinth: The War on Terror, Ghost Stories, Sherlock Holmes Consulting Detective, Field Commander (Napoleon etc.), Doctor Who: Solitaire Story Game, D-Day Dice etc.

[***] În jocurile Lord of the Rings: The Card Game, Arkham Horror, Pandemic, Defenders of the Realm, Dungeon and Dragons (Wrath of Ashardalon etc.), Mice and Mystics, Marvel Legendary, Robinson Crusoe, Castaway etc. Unele jocuri cooperative nu sunt potrivite pentru singleplayer.

[****] Runebound (Second Edition) [1], se poate citi şi într-o listă de jocuri ce pot fi jucate solo pe boardgamegeek prin numeroasele variantele create de pasionaţi [2] etc.