[Review] The Dark Tower

Nu aveam așteptări mari de la The Dark Tower, deoarece din trailer nu reieșea că va fi un film pe cinste, ci mai degrabă ceva mediocru. Am vrut oricum să-l văd însă, fiindcă îmi place genul acesta de amestec de fantasy cu SF, mai ales cu lumi pararele. Am citit primele două cărți din seria de șapte cărți pe care se bazează filmul, o serie renumită tocmai pentru acest amestec de genuri care mie mi s-a părut deosebit așa cum l-a creat Stephen King. Contrar așteptărilor oricărui cinefil obișnuit cu francizele de lungă durată, The Dark Tower nu s-a bazat numai pe primul volum, Pistolarul, urmând apoi să mai apară alte șase filme cel puțin care să continue adaptarea cinematografică. Așadar, un alt motiv pentru așteptările scăzute a fost ideea că ar putea să condenseze prea multe evenimente din toate cele șapte cărți (care nu sunt scurte!) sau să sară peste prea multe din ele, devenind un film sec. Iar filmul durează neașteptat de puțin: 95 de minute.

McConaughey si Idris Elba in The Dark Tower

Filmul a sărit peste multe etape prin care trec protagoniștii, ceea ce nu reprezintă neapărat un minus. Sigur, îi poate nemulțumi pe fanii care au citit toate cărțile. Pe de altă parte, este un film de sine stătător, care nu și-a propus să adapteze povestea cuvânt cu cuvânt, ci să ne ofere o versiune mai scurtă a poveștii, în care Pistolarul se confruntă mai repede cu Omul în Negru.

Am simțit că povestea putea fi spusă într-o manieră mai interesantă. Așa, scenariul este funcțional dar nu îți oferă sentimentul de poveste cu adevărat inedită. Am dat însă în ultima vreme de scenarii de film în care s-au ratat prea multe oportunități sau care au avut momente complet neinspirate. Dark Tower în schimb a avut coerență de la un cap la altul, povestea este pusă într-o formă digerabilă. Acțiunea și expozițiunea sunt echilibrate, cât să nu te deranjeze surplusul nici uneia nici celeilalte. Am apreciat și comicul de situație ivit atunci când Roland ajunge pe varianta lui Jake a Pământului. În alte filme se întâmplă să fie ratate fix astfel de oportunități umoristice.

Îi înțeleg și pe cititorii cărților care și-ar fi dorit o adaptare mai fidelă. Ei s-au simțit probabil ca și cum una din poveștile lor preferate nu au fost tratate cu destulă seriozitate de industria cinematografiei. Poate mai mult noroc cu serialul (da, se pune la cale un serial, tot cu Idris Elba în rolul principal, și e posibil să apară anul viitor).

dark tower Roland and Jake

Idris Elba și Matthew McConaughey au fost impecabili în rolul Pistolarului Roland și respectiv al Omului în Negru/Walter. Nu numai cei doi actori premiați și-au asumat rolurile ca la carte. Roland Deschain este aproape exact așa cum mi-l imaginam când citeam cartea acum trei ani, iar McConaughey știe să fie un lider răufăcător convingător. Am fost încântat de întreaga distribuție, de fapt. De exemplu, Tom Taylor nu trebuie uitat, care a jucat în mod plăcut rolul băiatului Jake, care este măcinat de vise despre Turnul Întunecat și crezut de părinții lui nebun. A fost o surpriză să-l văd pe Jackie Erle Haley, într-un rol secundar interesant.

Machiajul și vestimentația au contat la imaginea actorilor și au fost și ele realizate destul de bine. Efecte speciale nu sunt tocmai impresionante, aflându-se la nivel între bine și mediu. Păcat că muzica nu este memorabilă, ci generică. Calitatea audio-video se află la același nivel la care se află filmul per total: o distracție destul de bună pentru weekend sau o seară relaxantă după muncă. Am înțelesc că filmul este o experiență mai captivantă în sălile 4DX.

the dark tower movie mcconaughey the man in black

Mi-a plăcut the Dark Tower? Categoric, da. De fapt, până acum luna aceasta nu mi-a plăcut altceva mai mult, nici Atomic Blone nici Annabelle 2, care sunt în mare mai bine apreciate de public și critici deopotrivă. Îmi asum faptul că ține de gustul meu și că aș vedea câte un astfel de film fantasy/SF o dată la o lună sau două cu cea mai mare plăcere, atâta timp cât scenariul și efectele nu sunt aberante. Ar putea fi o dezamăgire pentru fanii cărților? Desigur, dar depinde și de pretențiile fiecăruia. Apropo, fanii lui King vor prinde câte o referință dacă sunt atenți la decoruri. Un alt film bazat peuna din cărțile lui Stephen King va fi IT, având premiera pe 8 septembrie, și pare destul de promițător.