Top 20 jocuri de societate – BoardGameGeek 1 iunie-1 iulie 2013

Topurile de jocuri de societate sunt utile fiindcă ne ajută să avem o privire generală asupra celor mai jucate şi/sau plăcute jocuri. Prezentăm doar primele 20 de poziţii dintr-un Top de jocuri de societate realizat de BoardGameGeek pe baza a cinci indicatori: clasarea precedentă în acest top, punctajul general pe BoardGameGeek, voturile primite de la fanii jocului respectiv, numărul proprietarilor de joc şi numărul de sesiuni de joc [1].

 bg4

Poziţia în top, numele jocului, anul de apariţie al primei versiuni

1. Twilight Struggle, 2005

2. Agricola, 2007

3. Through the Ages: A Story of Civilization, 2006

4. Puerto Rico, 2002

5. Android Netrunner, 2012

6. Eclipse, 2011

7. Power Grid, 2004

8. Mage Knight Board Game, 2011

9. Le Havre, 2008

10. Brass, 2007

11. Terra Mystica, 2012

12. Caylus, 2005

13. The Castles of Burgundy, 2011

14. Dominion: Intrigue, 2009

15. 7 Wonders, 2010

16. Dominion, 2008

17. Tzolk’in: The Mayan Calendar, 2012

18. Dominant Species, 2010

19. El Grande, 1995

20. Race for the Galaxy, 2011

BoardGameGeek este un site de specialitate relevant la nivel internaţional pentru industria jocurilor de societate. De aceea, voturile pentru jocuri sunt primite de la jucători din întreaga lume, criteriile pentru analiza jocurilor având baze solide. Cu toate acestea se pot identifica anumite probleme ale acestui top pentru că: majoritatea utilizatorilor de BoardGameGeek sunt din S.U.A. [2], criteriile de repartizare a jocurilor în top deşi sunt solide, nu înseamnă că nu pot fi într-o oarecare măsură discutabile [3] şi bineînţeles e implicată şi o doză de subiectivitate în aprecierea unor caracteristici ale unui joc (cauzată inclusiv de experienţa de joc a fiecăruia dintre noi, cu cât mai multe şi mai variate jocuri încercate cu atât mai bine, cu cât mai multe sesiuni de joc pentru acelaşi joc, din nou cu atât mai bine pe calea spre a aprecia echilibrat un joc).

[1] Lista completă şi criteriile de clasare în top pot fi consultate la adresele  http://boardgamegeek.com/geeklist/159141/bgg-top-50-statistics-from-01-jun-13-to-01-jul-13; http://boardgamegeek.com/browse/boardgame;

[2] Conform statisticilor Alexa, http://www.alexa.com/siteinfo/boardgamegeek.com;

[3] De exemplu, numărul de proprietari de jocuri, ţinând cont că multe din jocuri nu au tocmai preţuri mici, ceea ce poate face ca un anumit joc să fie întrecut în top de altul, doar fiindcă cel dintâi are un preţ de vânzare mai mare. Preţul poate diferi în funcţie de materialele şi componentele jocului (a se vedea aici şi diferenţa de preţ şi calitate dintre două versiuni ale aceluiaşi joc, una în ediţie aniversară/premium/limitată, alta în versiune standard, precum în cazul Puerto Rico: Limited Anniversary Edition, din 2011 şi Puerto Rico, din 2002), în funcţie de producător (un joc poate fi produs de nenumăraţi producători din diferite ţări şi în numeroase limbi – a se vedea ca exemplu, diferenţa de preţ în lei între Dominion în limba engleză şi Dominion în limba română), de distribuţia pe care o are la nivel internaţional (aici contează printre altele şi ţara de origine a producătorului, în sensul depărtării faţă de principalele pieţe consumatoare de boardgames), de comerciant (adaos comercial, contracte speciale, promoţii), de piaţa de jocuri (preţul poate creşte pentru un joc ce nu mai este în producţie – a se vedea Star Wars CCG de la Decipher; pentru un joc ce face parte dintr-un gen de jocuri care este popular la un anumit moment dat – a se vedea inflaţia de jocuri de cărţi tip deck building games din ultimii ani). Se pot adăuga multe exemple de factori care influenţează preţul, inclusiv factori externi industriei de boardgames (situaţia economică internaţională) şi care pot influenţa criteriul numărul de proprietari de jocuri.