Industria jocurilor de societate din România

bg52f

Articolul include o listă de distribuitori şi magazine de jocuri şi pagini de internet pentru informare despre fenomenul boardgames în România şi este dedicat companiilor şi jucătorilor de boardgames, în special pentru a conştientiza dezvoltarea din ultimii ani a jocurilor de societate în România. Industria de jocuri din România trebuie susţinută şi cu mult mai bine promovată, la fel trebuie strânse mult mai aproape comunităţile de jucători care împărtăşesc aceeaşi pasiune: jocurile de societate.

În ultimii ani s-a înmulţit numărul magazinelor online/fizice de unde se pot cumpăra jocuri. Există şi mai multe site-uri/bloguri dedicate acestui fenomen de către pasionaţi, pentru pasionaţi. În România s-a format o comunitate importantă de jucători atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe. În listă se poate să fie omişi involuntar anumiţi reprezentanţi la diferitele categorii amintite (pentru imparţialitate, ei au fost trecuţi în ordine alfabetică). Pentru completarea acestei liste vă rugăm să folosiţi adresa de contact: valentinmaiergh@gmail.com.

Sigur sunt omise multele cafenele, ceainării şi altele asemenea, unde se pot juca cu plăcere o mulţime de jocuri. Amintim şi că o parte din jocuri pot fi achiziţionate din librării şi hipermarket-uri. În categoria producătorilor şi distribuitorilor români de jocuri au fost incluşi şi cei care au obţinut licenţa pentru realizarea unor jocuri în limba română. Au fost incluse două categorii separate la magazinele de jocuri, pentru cele fizice şi cele online, pentru că evident este o diferenţă importantă între ele (pentru companii şi jucători deopotrivă).

Pentru magazinul online este relevant de unde este firma care îl deţine, pentru că în localitatea de origine transportul jocurilor poate fi gratuit. Se observă că există mini-comunităţi de jucători care sunt reuniţi în jurul unui magazin de jocuri fizic/online, dar şi că, în acelaşi timp, mini-comunităţile de jucători sunt unite şi de pasiunea pentru un anumit gen de joc (ca exemple, jocul de cărţi Magic: The Gathering şi role playing game-ul Dungeon and Dragons). Jocurile de societate au început să fie prezente graţie diferitelor firme româneşti şi cu ocazia altor evenimente (târguri de carte, târguri de cadouri, cosplay events). Multe magazine de jocuri care au şi săli de joacă organizează diferite evenimente, precum lansări de jocuri şi concursuri.

Industria jocurilor de societate din România prinde un contur bine definit şi are posiblitatea să crească mult în următorii ani, atât în ceea ce priveşte numărul magazinelor, al jucătorilor, cât şi al ofertei de produse şi accesorii sau de ce nu, al producătorilor români de jocuri de societate, mai ales că în ultimii ani au fost lansate jocuri cu real succes (cum au fost Exodus: Proxima Centauri şi I Am Vlad).

Producători/distribuitori români de jocuri

Cutia (Lineart)

GamesStop

Ideal Board Games

Juno

Le & Le Games

Lex Shop

Noriel

NSKN Games

Real Wallachian Games

Red Goblin

Taraba de Jocuri

Săli de joacă

Braşov

Ceai et caetera

Bucureşti

Ceainăria Tabiet

Creative Board Gaming (CBG)

GamesStop

Jocoman

Lente

Ludic

Iaşi

Lex Shop

Târgu Mureş

Le & Le Games

Magazine de boardgames fizice (brick-and-mortar)

Braşov

Ceai et caetera

Bucureşti

Ceainăria Tabiet

Creative Board Gaming (CBG)

GamesStop

Noriel

Red Goblin

Taraba de Jocuri

Cluj-Napoca

Cutia (Lineart)

Red Goblin

Iaşi

Lex Shop

Târgu Mureş

Le & Le Games

Magazine de boardgames online

Braşov

http://lumeaboardgames.ro/

Bucureşti

http://www.boardgames.ro/

http://www.board-game.ro/ (http://www.ceainariatabiet.ro/)

http://www.cbgshop.ro/

http://www.ceainariatabiet.ro/

http://www.gamesstop.ro/

http://www.lordsoftheboards.ro

http://www.noriel.ro/

http://redgoblin.ro/shop/

http://www.reginasinebunul.ro/

http://www.tarabadejocuri.ro/

Cluj-Napoca

http://cutia.ro/

http://redgoblin.ro/shop/

Iaşi

https://www.lexshop.ro/?page=produse&categorie=8&categorieName=boardgames

Târgu Mureş

http://lelegames.ro/index.php

Timişoara

http://www.boardgameshop.ro/

http://www.tabladejoc.ro/

Site-uri româneşti de informare

http://boardgamers.ro/

http://www.boardgames-blog.ro/

http://www.ce-jucam.ro/

http://forumboardgames.ro/

http://www.goingcardboard.ro/

http://partygames.ro/

http://boardgamesinfo.blogspot.ro/

* Sursa imaginii: coperta jocului Capital+, produs de Juno.